PREDNOSTI KORIŠTENJA SAUNE

Boravak u sauni podstiče znojenje. Na taj način uradit ćete detox vašeg organizma, odnosno riješiti se toksina.

Sauna ima relaksirajuće dejstvo, te pored znojenja ima i druge prednosti:

  • Redukuje bol i upale,

  • Poboljšava rad srca,

  • Popravlja raspoloženje,

  • Jača imunitet,

  • Smanjuje rizik od demencije,

  • Smanjuje rizik od Alzheimera,

  • Smanjuje rizik od srčanih oboljenja,

  • Pomaže kod kožnih problema,

  • Smanjuje nivo holesterola.

Minimum koji je potreban da provedete u sauni kako bi poboljšali svoje zdravlje je 15 minuta, a optimalno vrijeme je 30 minuta (u serijama od 10-15 minuta).

Ako prvi put kosristite saunu, ona to uradite u trajanju od 5-10 minuta kako bi se vaše tijelo prilagodilo temepraturi. Nakon toga postepeno, po par minuta, povećavajte boravak u sauni.

U pauzama između serija, rashladite svoje tijelo. Najbolje se istuširati hladnijom vodom ili mirovati (odmarati).

Savjeti prije nego dođete u saunu

Potrudite se da u saunu dođete na vrijeme- korištenje saune bi trebalo djelovati relaksirajuće te je jako važno dobro isplanirati vrijeme i ne stresirati se prije samog korištenja saune. Ovdje se prvenstveno misli na stres izazvan žurbom, gužvom u prometu i slično.

Nemojte obimno jesti prije korištenja saune- ako jedete obimno prije korištenja saune krvni sistem će se fokusirati na varenje hrane i pomaganje digestivnom sistemu, dok ono što treba postići korištenjem saune jeste da krv cirkuliše cijelim tijelom- od glave do pete.

Postepena hidratacija- Putem znojenja gubimo dosta vode iz našeg organizma, zbog toga je jako važno postepeno uzimati vodu prije korištenja saune. Ponijeti flašu vode i u saunu bi bilo odlično!

Istuširajte se prije korištenja sune (jako važno)- tuširanjem prije saune uklonit ćete prašinu i nečistoće sa vaše kože. Na taj način oslobodit će se „prolazi“ na koži, što će olakšati izlazak toksina iz organizma.

Najbolji način da koristite saunu

Ugodite sebi- većina sauna ima dva nivoa za sjedenje. Ako želite da vam bude toplije onda koristite gornji nivo gdje je temperatura veća, a ukoliko želite da je temperatura malo manja onda koristite donji nivo.

Poprskajte vodu preko kamenja u sauni- tradicionalno, u suhoj (Finskoj) sauni vlažnost zraka se kreće između 10-30%. Kako bi povećali vlažnost zraka možete poprskati vodom preko kamenja (ukoliko se ono nalazi u sauni). Ovo će izazvati paru koja će trenutačno promjeniti vlažnost zraka, ali ne i temperaturu.

Napomena: možete dodati i eterično ulje, po izboru (npr. eukaliptus, lavanda), u vodu kojom prskate kamenje, što će dodatno uljepšati vaš boravak u sauni i probuditi sva osjetila. Eterična ulja su intenzivna, tako da se treba dodati samo par kapljica.

Koristite saunu u serijama- Nakon 10-15 minuta korištenja saune napravite pauzu od 10-15 minuta, za to vrijeme možete se istuširati ili sjesti i rashladiti se.

Šta uraditi nakon korištenja saune?

Uvijek završite sa tuširanjem- ako možete, istuširajte se hladnijom vodom, koja će očistiti vaše tijelo i zatvoriti pore. Najbolje bi bilo istuširati se samo hladnom vodom bez korištenja sapuna koji, zbog otovorenih pora, mogu iziritirati vašu kožu.

Zanimljivost: u Finskoj, odakle i potiče sauna, ljudi poslije korištenja saune uskaču u snijeg gdje se zadržavaju nekoliko minuta kako bi se rashladili i na taj način završili korištenje saune (zatvorili pore).

Pustite da se vaše tijelo ohladi prije nego se obućete- ukoliko se, poslije tuširanja, još uvijek osjećate toplo, oblaćenjem odjeće jedino ćete zadržite taj osjećaj. Bitno je izbjeći znojenje i osjećaj toplote izvan (nakon korištenja) saune.

Pojedite nešto- ukoliko budete pratili naše savjete prije korištenja saune, onda ćete biti jako gladni nakon korištenja suane. S obzirom da tijelo tokom korištenja suane izgubi dosta soli, preporučujemo vam da pojedete nešto slano poput pereca ili pistacija.

Dajte si vremena- nakon korištenja saune, dopustite vašem tijelu da se prilagodi i smanji otkucaje srca, prije nego nastavite sa uobičajnim aktivnostima.

Odmorite se (spavajte)- jedan od nama najdražih savjeta.

Najčešća pitanja u vezi saune

Koja je najbolja temperatura u sauni?

Ovo je individualno. Nekim osobama odgovara veća, a nekima niža temperatura. Ako ste prvi put u sauni u početku koristite nižu temperaturu, a onda je postepeno povećavajte. Na taj način vidjet ćete koja temepratura vam najbolje odgovara.

Sauna VS parno kupatilo?

Postoji jedna najznačajnija razlika između saune i parnog kupatila, a to je da sauna posjeduje suhu toplotu, dok parno kupatilo odaje vlažnu toplotu. Funkcija oba tipa jeste da podstaknu relaksaciju i otvaranje pora, ali sauna je ipak malo toplija u odnosu na parno kupatilo.

Kada je najbolje da se koristi sauna?

Ovo je individualno, kod nekih osoba je to ujutro, a kod nekih predveče.