Šta je Limfni sistem?

Limfni sistem je put kojim tečnosti iz međućelijskog prostora otiću u krv. Ovaj sistem je jedan od glavnih puteva pomoću kojeg se hranjive materije apsorbuju iz digestivnog sistema. Dok limfa prolazi kroz limfne čvorove, uklanjaju se i uništavaju bakterije i druge štetne čestice, koje su dospjele u limfu. Pored toga, limfni čvorovi igraju presudnu ulogu kada je u pitanju ukupan imunitet organizma, jer se u njima stvaraju nove ćelije imunog sistema.

Limfni sistem je ključ zdravlja i ljepote. Međutim, iako ovaj sistem ima krucijalnu važnost većina ljudi je ne prepoznaje i ne pridaje značaj istom.  Limfni sistem je naš „ugrađeni“ sanitarni centar, vodovod koji odvodi i filtrira otrovne otpadne materije iz svake ćelije, tkiva i organa.

Upija masti i vitamine rastvorljive u mastima iz digestivnog trakta i dostavlja ih do svih ćelija našeg organizma. Ovaj sistem je bitan dio imunološkog sistema koji održava nivo tečnosti i bori se protiv infekcija.

Za sve ove funkcije koje obavlja limfni sistem, njemu je potrebna naša pomoć kako bi pomjerio tečnost kroz tijelo, jer nema automatsku pumpu poput srca koje pokreće krv u cirkulatornom sistemu.

Kako bi pomogli ovom jako važnom sistemu, važno je voditi zdrav način života. Svjesni smo da je to jako teško ispuniti, u potpunosti, s obzirom na brz stil života i obaveze koje svakodnevno imamo. Zbog toga najbolje rješenje za pokretanje limfnog sistema jeste aparaturna limfna drenaža.

Od čega je izgrađen limfni sistem?

Limfni sistem je izgrađen od:
  • Limfnih kapilara ili sudova koji imaju funkciju usmjeravanja toka limfe pomoću brojnih zalisaka koji se nalaze unutar samih sudova,

  • Limfnih žlijezda kojima je uloga filtiranje limfe od štetnih supstanci, te uloga da limfu prebacuju u venski krvotok putem kojeg ona stiže do organa i

  • Limfnih organa koje čine limfni čvorići, krajnici, timus, slezena.

Šta je zastoj limfe i kako ga prepoznati?

Limfne žile su vrlo tanke, a za pritisak koji gura tečnost prema srcu koriste energiju rada mišića, pulsaciju arterija i pritisak na tijelo predmetima izvan tijela. U nekim slučajevima može doći do većeg ili manjeg zastoja u proticanju limfe. Manji zastoj limfe se događa svakodnevno, pri dužem stajanju zbog slie gravitacije.

Veći i kompleksniji zastoji limfe događaju se nakon nekih operativnih zahvata ili bolesti. Karakterišu se velikim i jasno vidljivim otokom na ekstremitetima koji su tvrdi na dodir.

Zastoj limfe jedan je od glavnih faktora koji dovode do infekcija, upala i bolesti. Kada dođe do zastoja limfe, ćelije postaju toksične same po sebe i zbog toga možemo reći da limfa postaje “septička jama”, što kao krajnji rezultat ima stalni umor, otekline, infekcije, bolesti i druge simptome (vidi tekst u nastavku). Ove posljedice mogu nastati zbog sjedilačkog načina života, odnosno loše ishrane i stila života. Zbog toga je jako važno napraviti poboljšanje i promjene u načinu života kako bi se naš limfni sistem aktivirao i radio efikasno.

Znakovi koji ukazuju na zastoj limfnog sistema

  • Zatvor,

  • Nemogućnost gubitka kilograma,

  • Usporena funkcija crijeva,

  • Glavobolja,

  • Zaboravljanje,

  • Manjak energije,

  • Oticanje limfnih čvorića,

  • Jutarnja bol,

  • Oticanje ekstremiteta,

  • Pritisak u kičmenom dijelu,

  • Bol u grudima,

  • Ponavljajuće upale grla,

  • Pucketanje u ušima,

  • Nemogućnost borbe protiv infekcije,

  • Svrab kože,

  • Suha koža sklona aknama.

Kakva je veza između zastoja limfe, debljine i celulita?

Dok krvni sudovi regulišu protok krvi samostalno (skupljaju se i šire u zavisnosti od trenutnih potreba tkiva kroz koje prolaze) limfni sistem nema tu sposobnost, i u idealnim uslovima to i nije potrebno organizmu. Međutim, povećan pritisak na kapilare uzrokovane masnim naslagama i/ili dugotrajnim sjedenjem, povećava se propustljivost kapilara i povećava se količina međućelijske tečnosti u tkivu, koja se uz uobičajni limfni protok (za novonastale uslove nedovoljan), zadržava u vidu otoka, koji dodatno komprimira krvne sudove, pa su oni još propustljiviji, te pritisak na vezivo čini vezivna vlakna debljima te tako započinje začarani krug čiji je konačan ishod celulit.

Šta je limfna drenaža?

Limfna drenaža je vrlo učinkovita metoda kojom poboljšavamo mikrocirulaciju, stimuliramo metabolizam i limfni sistem te ubrzamo izlučivanje otpadnih materija. Debljina i celulit su poseban medicinski i kozmetički problem savremenog svijeta koji se uz sve ostale metode tretiraju i limfnom drenažom. Na taj način uklanja se višak tečnosti iz tkiva što je prvi korak u borbi protiv celulita. Pored toga, limfna drenaža pozitivno utiče i na izgled kože.

U slučaju tretmana debljine i celulita uz limfnu drenažu potrebno je prilagoditi ishranu i ustanoviti sistem svakodnevne fizičke aktivnosti (trening ili šetnja) kako bi se smanjila količina masnog tkiva, a povećala mišićna masa što omogućava normalan i stalan protok limfe.

Detox limfnog sistema

Aktivan rad limfnog sistema pomoći će vam da smanjite toksično opterećenje tijela, povećate cirkulaciju kao i da revitalizirate vaše zdravlje. U nastavku pogledajte na koji način možete pokrenuti vaš limfni sistem i riješiti se toksina.

  1. Duboko disanje pomoći će pri kretanju limfe,

  2. Hidratacija- dehidratacija je čest razlog zastoja limfe,

  3. Šetnja,

  4. Joga,

  5. Limfna drenaža,

  6. Sauna.