Kako dolazi do urastanja noktiju?

Problem nastaje kada nokat urasta u nokatni kanal i okolno meso uzrokujući bolove prilikom hodanja što na kraju može dovesti do pojave gnoja i infekcije. Skoro svaka peta osoba ima problem sa urastanjem noktiju. Najčešće se javlja kod žena, kao posljedica nošenja neadekvatne obuće, ali česta je pojava i kod muškaraca zbog pogrešnog rezanja noktiju ili pak kao prirođena anomalija.

korekturne kopče-Špange

Terapeuti koji su se bavili sanacijom uraslih noktju davno su došli do zaključka da je za rješavanje tog problema potrebno napraviti pomagalo kojim bi se uklonila snaga ploče nokta koja pri hodu iritira upaljeni kanal.

Terapeut Eduard E. Stedman je krajem 19. stoljeća: 1873. godine napravio prvi primjerak korekturne kopče. Brojni terapeuti su nakon toga pokušali patentirati razne modele istih. Neki od njih su bili vrlo uspješni, te su bili pomak prema konačnom cilju tj. izradi savršene korekturne kopče. Dok su neki bili neuspješni, što je također bilo od velikog značaja jer su ukazivali na krivi pristup rješavanju problema.

PRINCIPI DJELOVANJA špangi

Rad svake špange temelji se na djelovanju sile kojom španga anulira snagu nokatne ploče u smjeru suprotnom od zakrivljenosti ploče nokta. Prilikom hodanja, stopalo pri svakom koraku koristi snagu potrebnu za kretanje, a dio te snage se preko zavijene nokatne ploče prenese u kanal. Kod zdravih nokiju ovo ne predstavlja problem jer u kanalu “zdravog” nokta je uspostavljen savršeni red. Međutim, kod osoba koje imaju urasle nokte i upaljene kanale sanacija je ugrožena i kompromitirana, stoga se mora pristupiti izradi korekcijske kopče.

Svaka kopča mora svojim oblikom, veličinom kao i snagom odgovarati noktu za koji se izrađuje. U slučaju da se upotrijebi kriva kopča prevelike snage ona prekomjernom vučnom silom djeluje na nokatnu ploču što dovodi do odizanja i jakih bolova te ju je potrebno skinuti. Ako se upotrijebi kopča premale snage, ona nema nikakav učinak i tretman postaje besmislan jer ne uklanja glavni uzrok problema.

Kao materijal za izradu kopči najčešće se koristi čelična žica.

ŠPANGE

Liječenje uraslih noktiju je dugotrajan proces, a uspješno se liječe uz pomoć ŠPANGI- TITANIJUMSKA NIT. Špange predstavljaju modernu medicinsku metodu uz koju se brzo, bezbolno i učinkovito rješava problem uraslih noktiju. Napravljene su od specijalno izrađenih opruga (titaniJumska nit). Uz pomoć opruga dolazi do podizanja ivica nokta i njegovog ispravljanja. Kod nekih osoba ovaj proces može biti dugotrajan, a promjena špangi se vrši svake 4 sedmice do potpunog ispravljanja nokta. U tom periodu je potrebno dolaziti na kontrolne preglede. Kod postavljanja špange bitan je individualni pristup od postavljanja dijagnoze te procjene koji raspored sila stezanja bi bio optimalan za rješavanje postojećeg problema.

Ispravnom primjenog špangi mogu se izbjeći nepotrebni hiruški zahvati.

Literatura: Z. Tenšak “Medicinska pedikura”